Debatt

Trumpshowdown

Det er lett å le av Donald Trump i Arendal. Det er mindre morsomt for minoriteter i USA.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

CLEVELAND/ARENDAL (Dagsavisen): «USA-ekspert må være Norges minst beskyttede tittel», sa satiriker Eirik Bergesen, som selv innehar den ofte brukte tittelen. Han snakket på et av en håndfull arrangementer i Arendal denne uka der valgkampen i USA og republikanernes presidentkandidat Donald Trump er tema. Han har et poeng. Det kan virke som om Norge flommer over av såkalte USA-eksperter, muligens samlet under slagordet «Alle kan kalle seg det samme som oss – USA-ekspert». Og de trenger ikke spå rett for å beholde tittelen – så godt som alle sammen, også de fleste amerikanske eksperter, ga den vulgære kjendismilliardæren Donald Trump fra små til null sjanser for å vinne republikanernes nominasjonskamp. Norske USA-eksperter beveget seg i flokk: Fra Jeb Bush til Chris Christie til Marco Rubio. Bare en sto alene i stormen og holdt fram Donald Trump som favoritt: Hilmar Mjelde, statsviter og nå forsker ved Uni Research. Da jeg intervjuet ham for Dagsavisen i fjor høst, slo han fast at Trump appellerer til et bredt lag av velgere. Han sa også han trodde Donald Trump ville kunne vinne mot demokratenes presidentkandidat. Jeg husker jeg tvilte, kanskje himlet jeg også med øynene over telefonen, jeg trodde ikke på det. Men det ble sak. Noen uker før hadde han skrevet kronikken «Trump kan bli president» i Aftenposten.

Tirsdag mottok Mjelde en hyllest av det ganske nerdete slaget, da han og USA-ekspertkollega Hans Olav Lahlum analyserte valgkampen på Civitas USA-arrangement i Arendal. Mjelde medgikk at kronikken var et av hans livs smarteste trekk, og står fortsatt på at Donald Trump kan vinne, til tross for noen svært dårlige valgkampuker. Verken Lahlum eller Mjelde er særlig bekymret over Trump. For mannen helt uten politisk erfaring vil raskt forstå alvoret, mener Mjelde, og kaller dag én i Det hvite hus for verdens raskeste voksenopplæring. Trump er jo bare nok en outsider, og dem har det gått bra med før, var budskapet. Lahlum ville ikke ha noe av at noen kaller Donald Trump for fascist. Det var lave skuldre, Trump-vitser, øl og god stemning.

Men det er lett å le av Donald Trump på en bar i Arendal. For USAs minoriteter har Donald Trump aldri vært særlig morsom. Mange forteller om økt rasisme og fremmedfrykt. Det rapporteres om flere hatangrep mot muslimer. Når Donald Trump kaller muslimer for terrorister, fungerer han både som en megafon for USAs mange rasister, og han skaper frykt. Ved å oppfordre til vold mot meningsmotstandere, enten det er demonstranter på Trumps valgmøter, eller når han kommer med vage oppfordringer om å skyte motkandidaten Hillary Clinton, normaliserer Donald Trump både voldelig oppførsel og fremmedfrykt.

Etnonasjonalisme er ikke komisk, men livsfarlig. Forrige fredag ble 37 år gamle Khalid Jabara skutt og drept foran sitt eget hjem i Tulsa i Oklahoma. Mye tyder på at libanesisk-amerikanske Jabara ble drept fordi han er araber. Drapsmannen Stanley Majors har plaget den arabiske familien i en årrekke, og har ifølge lokale medier ofte kommet med rasistiske utsagn om både arabere og mexicanere. Khalid Jabara ble ikke drept på grunn av Donald Trump. Men det er ingen tvil om at Trumps oppfordringer til vold og aggressive omtale av muslimer og andre minoriteter normaliserer og legitimerer rasisme.

Donald Trump har gått langt med sin hatretorikk mot minoriteter. Men det er ikke helt nye toner for det republikanske partiet, som har spilt på fremmedfrykt siden borgerrettighetsbevegelsen på 1960-tallet. Mange svarte velgere hadde allerede gått fra republikanerne etter depresjonen, da demokratene gikk i spissen for velferdsreformer og the New Deal. Men etter at Lyndon B. Johnson signerte borgerrettighetsloven i 1965 hadde rundt to tredjedeler av svarte velgere flyktet fra Abraham Lincolns parti til demokratene. Samtidig tok republikanerne imot de hvite sørstatsvelgerne, som var rasende på demokratenes anti-segregeringspolitikk, med åpne armer. De har lenge brukt en mer subtil retorikk enn den vi hører fra Donald Trump i dag, men det republikanske partiet har leflet med fremmedfrykt og rasisme lenge. Den populære Tea Party-bevegelsen som blomstret i 2010, to år etter at USA valgte sin første svarte president, hadde også en ikke særlig godt tilslørt rasistisk motivasjon. Den voldsomme kampanjen for å få Barack Obama til å presentere fødselsbeviset sitt, var det Donald Trump som sto på barrikadene for.

Det er langt fra sikkert at Donald Trump blir USAs neste president. Men han har uansett gjort voldsom skade. Med en valgkamp som helt tilsidesetter fakta, har han dratt et allerede dårlig debattklima enda lenger ned. Med sin dårlig skjulte hatretorikk, har han gjort USA til et farligere sted for millioner av amerikanere. Det er ikke noe å fnise av, selv om sola skinner og ølen flyter langt langt unna Oklahoma og New York.

Mer fra: Debatt