Nyheter

Ville løse konflikten uten fullmakt

Rådmann Hans Petter Karlsen måtte gå på dagen 16. juni. Da hadde ordføreren brukt flere måneder på å forsøke å løse konflikten med profesjonell hjelp, uten at han hadde fullmakt til det.

Nå har Våler Høyre bedt fylkesmannen om en juridisk vurdering av saken. Høyre var det eneste partiet som stemte mot å gi rådmannen sparken i vedtaket som ble gjort bak lukkede dører i kommunestyret 16. juni. I samme vedtak ble ordfører Reidar Kaabbel (Sp) gitt fullmakt til å benytte faglig bistand for å håndtere saken. Det hadde han allerede gjort siden februar.

Fikk hjelp av konsulent

Da søkte han om bistand fra en konsulent for å løse konflikten mellom de folkevalgte, med ordføreren selv i spissen, og rådmannen. Måneden før hadde han også involvert en advokat.

«Ordfører har gjennomført hele denne prosessen alene, uten politisk behandling eller forankring i kommunestyret. Fullmakten til å be om faglig bistand ble først gitt samme dag som rådmannen sluttet med umiddelbar virkning», skriver Benedicte Dyvik, Høyres gruppeleder, i brevet til fylkesmannen.

Les også: Tre års splid

Visste han hadde flertall

Da Dyvik henvendte seg til ordføreren og påpekte mangelen på fullmakt i våres, fikk gruppelederen følgende svar tilbake:

«Jeg visste, reelt sett, at jeg hadde fullmakt fra kommunestyrets flertall 29. januar, og jeg fikk formelt sett dette bekreftet av kommunestyret 16. juni».

Dyvik stiller seg undrende til ordførerens resonnement.

– Vi synes det er pussig at han kan si at han har reell fullmakt når han først fikk den formelt flere måneder senere. Da trenger man jo ikke ha kommunestyremøter før i slutten av året, så lenge man vet at man uansett har et flertall, sier hun.

Dyvik tror at dersom fullmakt hadde blitt gitt tidligere, ville saken kanskje ikke endt i et mistillitsvedtak.

– Kun en formalitet

Kaabbel henviser til kommunens advokat, Geir Winters, for kommentarer. Ifølge Winters er det praktiske årsaker som ligger bak ordførerens valg om å benytte seg av faglig hjelp før det politiske vedtaket ble fattet.

– Dette er kun en formalisering av en fullmakt ordføreren visste han ville få etter at han orientere de andre partiene. Ordføreren har etter min mening opptrådt ryddig hele veien, sier han.

Det er ikke uvanlig at ordførere kontakter KS for å få juridisk bistand før det fattes et politisk vedtak, hevder advokaten.

– Når et flertall i kommunestyret er enig i at ordføreren innhenter juridisk bistand, kan jeg ikke se at det er juridisk problematisk at dette blir formalisert i ettertid, sier han.

Hans Petter Karlsen ønsker ikke å kommentere saken, men bekrefter at han var i kontakt med en konsulent og advokat på oppdrag for kommunen. Fylkesmannen har ikke vurdert saken ennå og kan derfor ikke kommentere den ennå.

Mer fra Dagsavisen