Nyheter

Uthuler e-skatten

– Flertallet i kommunestyret åpner for at flere skal få slippe å betale eiendomsskatt i Moss.

Det er gruppeleder Eirik Tveiten (Rødt) som sier dette i en kommentar til at flertallet i formannskapet har gått inn for å fritak av e-skatten til Haveveien 2 i Moss. Saken skal behandles i bystyret førstkommende mandag.

Han framhever at rådmannens innstilling til saken først nevner at de har fått en god begrunnelse for fritak av e-skatt fra sameeiet Haveveien 2. Der står det blant annet: «Bygningen er oppført i jugendstil i 1879, samtidig med Moss jernbanestasjon. Kostnadene ved å rehabilitere og vedlikeholde bygningen er omfattende, og det anses at det vil være urimelig om sameiet i tillegg skal betale eiendomsskatt.

I henhold til «gul liste», vedtatt opprettet i bystyrets møte 20.6.2011, blir eiendommen sammen med jernbanestasjonen og Thorneløkka beskrevet som et område med et helhetlig arkitektonisk uttrykk».

Grensen?

– Det er når Thorneløkka blir trukket inn i argumentasjonen at det åpnes for at huseiere i dette veletablerte boområdet området også skal kunne søke, og få innvilget, fritak fra e-skatt. Da stiller jeg spørsmålet; hvor går grenseoppgangen for må få innvilget fritak? Selv bor jeg i en eldre bolig på Skarmyra, et område som også stor arkitektonisk betydning for oppbyggingen av Moss by. Skal fritaket i tilfelle også gjelde Skarmyrabeboere? I hvilke tilfeller kan kommunen si nei til fritak, hvis vi åpner for søknaden og rådmannens begrunnelse i denne saken?

Som politikere må vi være forsiktige med å skape presedens som kan utvanne de vedtak som er gjort. I dette tilfellet kan vi risikere å komme inn i en negativ sirkel, som i sin konsekvens kan føre til færre inntekter til kommunen. Og når vi ser at det foregår store innsparinger på Peer Gynt Helsehus, er det opplagt at vi må unngå vedtak som bidrar til å svekke inntektene til kommunen, sier Eirik Tveiten.

– Drar det for langt

– Det er drøyt å kalle dette en uthuling av e-skatten, mener gruppeleder Anne Bramo (Frp). Hun understreker at hver enkelt søknad om fritak må behandles for seg.
– Ingen får blankofullmakt til å få fritak, og Eirik Tveiten drar det vel langt hvis han tror at et fritak for Haveveien 2 vil føre til et ras av vedtak om fritak.
Jeg har ingen tro på at dette vil kunne skape noen presedens for andre søkere, sier Anne Bramo.
Hun påpeker at alle hus er ulike, også på Thorneløkka. Dermed må de også vurderes hver for seg med en god begrunnelse for å kunne få innfridd fritak. – Det er bystyret som avgjør om en eiendom har historisk verdi, enten kulturhistorisk eller arkitektonisk. Og det er bystyret som i hvert enkelt tilfelle avgjør en eventuell fritakelse, sier Anne Bramo.

paul.norberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen