Nyheter

Tilbyr 100 år gammel vin

– Vi ønsker å gi noe til dem som alltid har drømt om å smake noe helt unikt, sier hotelldirektøren.

Refsnes Gods i Moss har et av landets mest anerkjente vinkjellere, og denne gangen har de gravd ekstra langt inn i hyllene.

Lørdag 22. oktober arrangerer hotellet på Jeløy en helt spesiell vinsmaking.

Dyrebar slurk

Château Haut-Brion fra 1916 er navnet på Bordeaux-vinen 25 personer får oppleve den dagen. Det er den eldste rødvinen Refsnes Gods har og ble anskaffet for rundt 30 år siden, ifølge hotelldirektør Gunn Salbuvik.

– Vi har tre flasker, så vi tenkte at vi måtte åpne én nå og prøve den, sier hun.

Hva som skal skje med de to andre flaskene er foreløpig uvisst.

– Vi skal i hvert fall beholde én. Den skal ikke åpnes eller selges så lenge jeg styrer her, i hvert fall. Det er ikke bare-bare å få tak i vin fra 1916, sier hun.

Hotelldirektøren er forsiktig med å diskutere pris, men det er utvilsomt ingen billig flaske.

– Vi snakker nok fort om en 20.000 til 30.000 kroner per flaske – i den grad man får tak i en, sier hun.

Ser du forskjellen? Den til venstre koster 10 ganger så mye - minst.
1916 vs. 1999: Ser du forskjellen? Den til venstre koster 10 ganger så mye - minst.

– Ikke farlig

Deltakerne på vinsmakingen betaler 1.600 kroner hver for å delta. Da får de også smake Bordeaux-viner fra 1971, 1976, 1981, 1982 og 1988.

– Vi gjør ikke dette for å tjene penger, men for å markedsføre vinkjelleren vår. Dessuten ønsker vi å gi noe til dem som alltid har drømt om å smake noe helt unikt, sier hotelldirektøren.

Men hvordan smaker egentlig 100 år gammel vin?

– Hehe, nei si det. Det vet vi ikke før på lørdag. Det er ikke farlig i hvert fall. Vin er et levende produkt. Noen ganger kan helt like årganger smake forskjellig, påpeker hun.

Har drukket vin fra 1863

Selv har hun smakt flere gamle og anerkjente viner, men aldri en rødvin fra 1916. En Madeira-vin fra 1863, derimot …

– Den var helt nydelig. Madeira-vinen holder seg fantastisk bra, forteller hun.

– Skal du også smake rødvinen fra 1916?

– Jeg skal bare lukte, fordi jeg er på jobb. Det er jo lov å smake og spytte under vinsmaking, men man spytter vel kanskje ikke ut en 100 gammel vin, svarer hun.

Ny sjanse i 2022?

1916 var for øvrig året da verdens første supermarked åpnet, Adolf Hitler ble skadet under slaget ved Somme (første verdenskrig) og lysbryteren ble oppfunnet. Og selv om 100 år er lenge, er det langt ifra den eldste årgangen i vinkjelleren på Refsnes Gods.

– Vi har en Madeira-vin fra 1822, så i 2022 blir det en fantastisk feiring her, sier hotelldirektøren.

Mer fra Dagsavisen