Nyheter

Setter kvinner på sidelinja

Kun én kvinne har fått plass i utvalget som skal forhandle om sammenslåing mellom fylkene. – Det er fortsatt langt fram til reell politisk likestilling, sier May Hansen (SV).

Bilde 1 av 2

Av Paul Norberg og Silje S. Skiphamn

I august starter forhandlingene mellom Østfold, Buskerud og Akershus om sammenslåingen til en ny, stor region. De vil nesten utelukkende ledes av menn.

Fra Østfold er fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) og gruppelederne Simen Nord (H) og Olav Moe (KrF) valgt ut til forhandlingsutvalget. Fylkesvaraordfører Siv Jacobsen (Ap) er vararepresentant.

Fra Buskerud sendes det også tre menn: Fylkesordfører Roger Ryberg (Ap), fylkesvaraordfører Olav Skinnes (Sp) og Høyres gruppeleder Rune Kjølstad.

Akershus, som har kvinnelig fylkesordfører, stiller med én kvinne og to menn: Fylkesordfører Anette Solli (H), fylkesvaraordfører Lars Salvesen (KrF) og Frps gruppeleder Arne Rune Gjelsvik.

I strid med loven

SVs gruppeleder May Hansen er sterkt kritisk til mangelen på kjønnsbalanse i utvalget.

– Det er fortsatt langt fram til reell politisk likestilling, sier hun.

Hansen forteller at hun tok opp kjønnsubalansen både i fylkesutvalget og fylkestinget i Østfold, men at det ikke førte til noen reell debatt. Fordi hun ikke ønsket å stille selv, endte også Hansen med å stemme for det nåværende utvalget.

Ifølge jussprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen (UiB) strider utvalgets kjønnssammensetning med likestillingsloven.

– Det er oppsiktsvekkende at fylkesrådmennene i Østfold ikke har sett og påpekt at det å velge tre menn og ingen kvinner til å representere fylkeskommunen i et forhandlingsutvalg, er i strid med loven. Medlemmer til slike interkommunale utvalg skal velges etter reglene i kommuneloven om kjønnsmessig sammensetning, og det er fylkesrådmannens oppgave å rettlede politikerne hvis de er i ferd med å gjøre ulovlige vedtak, sier Bernt.

Han er en av landets ledende jurister innen offentlig rett, og har utgitt en rekke bøker innen både forvaltningsrett og kommunalrett. Han har også vært medlem og leder for utvalgene som utredet universitetsloven og kommuneloven.

Bernt forteller at slike forhandlingsutvalg ligger i utkanten av lovverket, og at det sjelden får dramatiske konsekvenser at loven ikke blir fulgt.

– Årsaken er at mandatet til utvalget er å forhandle fram et resultat. Utvalget fatter ingen vedtak, og fylkestingene står fritt til å fravike en slik utvalgsinnstilling. Men lovens regler om sammensetningen av slike utvalg gjelder også her, og det er trist at de folkevalgte ikke er mer våkne. Selv om de ikke er jurister, bør de kjenne til prinsippene i lovverket om kjønnsmessig balanse i offentlige utvalg. Det gjelder fylkespolitikerne i både Østfold og Buskerud, sier han.

– Dette var kjent

Fylkesrådmann i Østfold, Odd Roald Andreassen, forteller at fylkespolitikerne var fullt klar over reglene for kjønnsbalanserte utvalg.

– Dette ble uttalt både i fylkesutvalget og i fylkestinget. Men de politiske hensynene til at fylkesordfører og sentrale gruppeledere skulle delta, veide nok tyngst. Og utvalget gjenspeiler fylkestinget. Det er flest menn i de politisk ledende rollene.

– Men er det ikke din oppgave å få politikerne til å unngå å fatte ulovlige vedtak?

– Jo. Men her debatterte politikerne likestillingsspørsmålet. I tillegg er dette et utvalg som er i gråsonen når det gjelder regelverket. Oppgaven til utvalget er å forhandle. Hele fylkestinget får anledning til å diskutere forhandlingsresultatet, og først da vil det bli fattet et vedtak, sier Andreassen.

May Hansen er ikke enig med fylkesrådmannen.

– Når vi nå får en innstilling på bordet, har utvalget lagt premissene for debatten. Når kvinnene er utelatt, mister vi derfor et viktig perspektiv, og mye av muligheten til å påvirke denne prosessen, sier hun.

Skal ta en runde

Fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) er overrasket over at fylkestinget kan ha gjort et vedtak som er i strid med loven.

– Jeg regnet med at et slikt forhandlingsutvalg ikke var underlagt de samme bestemmelsene som politiske organer som skal fatte vedtak. Men er dette ulovlig, så må vi gjøre noe med det.

– Har dere ikke tatt likestillingen på alvor?

– Jo, men det er naturlig at utvalget ble sammensatt med tre menn. Vi skulle ha med politikere som ønsker å jobbe for en sammenslåing, slik vedtaket fra fylkestinget innebærer. De fleste gruppelederne er menn, og sammensetningen av utvalget ga seg på en måte selv.

– Kan det bli aktuelt at du bytter plass med varaordfører Siv Jacobsen, som også representerer Arbeiderpartiet?

– Det er naturligvis en mulig løsning. På den annen side har jeg vært tungt inne i denne prosessen helt siden vi startet arbeidet. Men dette må vi drøfte ganske snart, for forhandlingene starter allerede 11. august, sier Ole Haabeth.

Hans kollega Roger Ryberg (Ap) i Buskerud lover også å ta opp saken i egen administrasjon førstkommende mandag.

– Kjønn måtte vike

– Sammensetningen av utvalget ble diskutert, men vi landet på at det var viktigere å sende folk med de riktige posisjonene. Kjønn måtte vike for posisjoner, sier Lena Reitan.

Som gruppeleder for SV tilhører hun flertallet i fylkestinget. Reitan er også leder for likestillingsutvalget.

– Vi har kvinner som kunne sittet i utvalget, men valgte rett og slett på å sende tre menn. Vi diskuterte også om det var brudd på likestillingsloven, noe administrasjonen mente det ikke var, sier Reitan.

– Det ser jo ikke bra ut, men jeg har vært med på å bestemme at det skulle være sånn.

– Ingen pekefinger fra meg

Utvalgets eneste kvinne ønsker ikke å kritisere den skeive kjønnsfordelingen.

Av Paul Norberg

Det er naturlig at fylkesordførerne er med i forhandlingene, mener fylkesordfører Anette Solli (H) i Akershus. Både i Østfold og Buskerud besittes denne stillingen av menn.

– Her i Akershus er det annerledes, og dermed var det klart at vi ville holde oss innenfor lovverket når det gjelder kjønnsbalansen, sier Solli.

– Hva synes du om at de to andre fylkene stiller med bare menn?

– Jeg vil ikke starte forhandlingene med å rette en pekefinger mot forhandlingspartnerne. Dette må de finne ut av i sine respektive fylkesting.

Foruten Solli, består utvalget fra Akershus av Lars Salvesen (KrF) og Arne Rune Gjelsvik (Frp), som begge er positive til en fylkessammenslåing. Arbeiderpartiets gruppeleder, Tonje Brenna, er imidlertid invitert med som observatør.

– Det er viktig at utvalgsmedlemmene er enige i det mandatet som fylkestinget har bestemt. Ap stemte imot en fylkessammenslåing, men jeg synes det er riktig at også den ledende opposisjonslederen får delta. Og det er jo også en kvinne, sier Solli.

Hun forteller at det også kommer til å bli ført samtaler med Vestfold fylkeskommune.

– Det er fortsatt noe uklart om Vestfold vil bli en del av denne store regionen, men det blir forhåpentligvis avklart i løpet av en drøy måned.

Vestfold stiller for øvrig også med tre menn i de kommende samtalene, som starter 11. august.

– Ja, det blir tre middelaldrende menn i dress som skal samtale med Østfold, Akershus og Buskerud, bekrefter Arbeiderpartiets gruppeleder Arve Høiberg.

Mer fra Dagsavisen