Nyheter

Øst møter vest

Tradisjonelt forbindes yoga med buddhisme og hinduisme. Nå har kristendommen også meldt seg på.

Bilde 1 av 4

Man bruker yoga som et verktøy for å møte Gud og Jesus utenfor kirken, og derav det passende navnet holy yoga. Foreløpig er Moss et av få steder i verden hvor dette tilbys.

– Vi er bare seks instruktører i hele Europa, forklarer Yasmin Nashat, som jobber med å ta et masterprogram innen faget.

Hun kaller det trening for ånd, sjel og kropp. I den rekkefølgen.

– Det fysiske er ikke viktigst her. Det kommer til slutt. Da kan man likeså godt ta en vanlig treningstime i stedet. Dette gir trening en helt ny dimensjon, mener hun.

Sporty 91-åring

I holy yoga står hjertet i sentrum, til forskjell fra tradisjonell yoga.

– Jeg håper det kan være med på å hjelpe folk i livet, sier instruktøren.

Det gjør det for Birgit Gjemdal. Hun har ingen tidligere erfaring fra yoga, men mener dette tilbudet er midt i blinken for henne.

– Det er fantastisk både for kropp og sjel. Du får en deilig følelse etterpå når du er ferdig. Du går ut i hverdagen med en ny giv, sier hun.

Gjemdal mener yoga og kristendom fungerer godt sammen.

– Når du holder på med dette, får du mye tid til å tenke.

Blant deltakerne er også 91 år gamle Kari Smith. Hun finner mye glede i å delta på timene, som foregår på Spenst og nærmeste nabo, Østfoldkirken.

– Jeg er veldig fornøyd. Flere eldre burde holde på med dette, smiler den aktive pensjonisten, som er Nashats bestemor.

Selv om de fleste deltakerne er kristne, er det ikke et krav for å være med.

– De som er med kommer igjen og igjen. Det er ikke bare kristne som deltar her. Dette er for alle som har lyst til å være åpne for det hellige i Bibelen, forteller Nashat, som altså er Norges første holy yogainstruktør.

Skaper bølger

Å blande yoga, med sine østlige røtter og filosofisk bagasje, sammen med kristne verdier, skjer ikke uten kontroverser.

Ifølge Nashat kommer de fleste kritiske stemmene fra de kristne selv.

– Enkelte kristne opplever nok at dette tilhører en annen ideologi, men vi bruker ikke noe annet åndelig perspektiv enn Guds ord. Dessuten er ikke verden bare vestlig. Det er ingenting i verden som ikke tilhører Gud.

– Så yoga tilhører også Gud?

– Ja. Meditasjon er et verktøy. Og den «hammeren» er ikke til bare for å brukes i Østen, sier mossingen, som mener yoga og kristendom kan gå hånd i hånd.

Mer fra Dagsavisen