Nyheter

Operasjonen i USA var en suksess

Foreldrene til lille Emma ville gi henne den beste sjansen hun hadde for å kunne gå på egne bein. Nå ser drømmen ut til å bli virkelighet.

Faren Damon Andersen og datteren Emma har nettopp kommet tilbake fra et månedslangt opphold i USA. Mulighetenes land, blir det ofte kalt. Det stemte i det minste for familien fra mossedistriktet.

– Operasjonen var en strålende suksess. Det er natt og dag. Hun er helt smertefri nå og kommer heller aldri til å få noen flere misdannelser, forteller faren.

Dyr behandling

2-åringen lider nemlig av spastisk diplegi, en form for cerebral parese, som gjør at musklene i beina ikke fungerer som de skal. I Norge har hun blitt behandlet med Botox og trening. Ifølge foreldrene var dette bare en midlertidig løsning – og dessuten en smertefull en.

Derfor tok de kontakt med en av verdens fremste leger på Emmas tilstand, Dr. T.S. Park ved St. Louis Children’s Hospital i den amerikanske delstaten Missouri. Han kunne tilby en operasjon som ville fjerne spastisiteten permanent, slik at Emma kan gå på egen hånd.

Det ville koste. Ikke bare dyrt, men også penger som foreldrene ikke hadde – og heller ikke kunne låne. Dermed vendte de seg mot internett. De startet opp flere innsamlingsaksjoner og sto på for å samle inn nok penger til reise, opphold og ikke minst operasjon USA.

Emma ble operert i november, takket være penger fra bidragsytere fra hele verden.

Emma ble operert i november, takket være penger fra bidragsytere fra hele verden.

Mulig takket være givere

Givere fra hele verden hadde donert bort til sammen 400.000 kroner for at Emma skulle få operasjonen. I tillegg hadde familien selv klart å skrape sammen 60.000 kroner.

– Til å begynne med synes jeg det var flaut at vi måtte be om penger på denne måten, men nå tenker jeg bare at dette viser at det finnes mye i godt i menneskene der ute, sier mor Silje.

Vil kunne gå selv

Et av målene med operasjonen var altså å få Emma til å gå på egne bein i framtida, uten hjelpemidler. Det kan hun nå se fram til.

– Hun vil kunne gå, sier faren.

Han viser til tilbakemeldingen fra legen i USA, som mener det nå er 90 til 95 prosents sjanse for at hun vil få en normal gange.

– Når hun kommer i en alder av 7 til 10 år, vil du nærmest ikke kunne se det, forteller faren.

Ikke ferdige ennå

Selv om operasjonen var en suksess, er ikke familien helt i mål ennå. Fortsatt gjenstår et omfattende arbeid med fysioterapi.

– Nå starter en ny kamp, sier moren.

Den kampen handler om å gi datteren den treningen hun trenger. Anbefalingen fra sykehuset er minimum 4–5 timer med fysioterapi i uka den nærmeste tida. De får bare to fra helsemyndighetene i Norge.

Men de engasjerte foreldrene gir ikke opp, og ser nå lysere på framtida enn på lenge.

– Nå har vi byttet ut frustrasjon med håp, sier faren.

Mer fra Dagsavisen