Nyheter

Landet rollen som Knausgård

Etter braksuksessen i Sverige, settes «Min kamp» nå opp på norske teaterscener. I rollen som Knausgård møter publikum mosseskuespiller Christian Rubeck.

I går presenterte Riksteatret utdrag fra sin «Min kamp»-forestilling, som har premiere på Kilden kulturhus i Kristiansand 2. september. Teaterstykket er basert på Karl Ove Knausgårds selvbiografiske romanserie med samme navn, og Christian Rubeck fra Moss er én av fire skuespillere som har landet rollen som forfatteren selv. Forestillingen ble først satt opp i Stockholm i fjor, hvor den høstet strålende kritikker.

– Det er både betryggende og litt skummelt at den allerede har gjort det så bra, men først og fremst er det veldig fint at vi jobber med samme regissør, sier Rubeck til Moss Dagblad.

Fire spiller én

Som i Sverige, er den norske versjonen av teaterstykket dramatisert av Ole Anders Tandberg. Rollen som Knausgård deler Rubeck med Agnes Kittelsen, Ingjerd Egeberg og Øystein Røger. Ifølge mosseskuespilleren er det imidlertid ikke en imitasjon av forfatteren publikum får se på scenen.

– Vi bruker ikke hans dialekt eller kroppsspråk. I stedet representerer vi ulike situasjoner, sinnsstemninger og tanker fra Karl Oves liv. Stykket hopper fort inn i nye situasjoner; vi kan spille barnet hans, kompisen hans eller kjæresten hans. Det er en utfordring, men forhåpentligvis underholdende, sier Rubeck.

Selvutleverende

Selv mener han det er mange likhetstrekk mellom å utlevere seg selv på scenen og å utlevere seg selv i en roman, slik Knausgård gjør i «Min kamp».

– Når du tar ned guarden og forsøker å være ufiltrert, som jo er Knausgårds eksperiment, kommer du til noen universelle, menneskelige innsikter som du bare finner hvis du er helt ærlig. Sånn sett blir selvutleveringen litt mindre farlig. Det er ikke bare Karl Ove som er rar, alle er rare. Og så kan vi trøste oss med at stykket ikke er selvbiografisk for oss, ler han.

«Min kamp» legger ut på norgesturné etter premieren i Kristiansand og spilles på Oslo Nye fra 11. oktober.

Mer fra Dagsavisen