Nyheter

Lærlingdobling

Mange hundre unge østfoldinger står uten mulighet til å fullføre praktisk yrkesutdanning. Nå forplikter kommunene seg til å gi flere sjansen.

Bilde 1 av 2

For i går signerte de fire ordførerne i Mosseregionen en intensjonsavtale med fylkeskommunen. Avtalen sier at kommunene årlig skal ta inn to lærlinger per 1.000 innbyggere, og for Moss og naboene betyr det en dobling. Moss tar sikte på å doble dagens drøyt 30 lærlinger, mens Våler vil forsøke å øke fra fire til ti. I Råde ligger de allerede på to per 1.000.

– Mitt parti gikk til valg på dette og økningen ble også et punkt i samarbeidsavtalen med de andre partiene i posisjon. Det handler om å få inn relevant kompetanse i kommunen i framtida. Det må vi bidra til. Vi ønsker å bidra til at mossinger som velger yrkesfag skal ha en reell mulighet til å fullføre, sier mosseordfører Tage Pettersen (H) til Moss Dagblad.

– Vil jobbe

Også Rygge, Råde og Våler undertegnet i går den samme intensjonsavtalen, slik resten av fylket allerede har gjort eller planlegger å gjøre. Men det fellespolitiske, kommunale grepet er ikke nødvendigvis det som skal til for å berolige de mange som risikerer å stå uten lærlingplass til våren.

– Det er fint at kommunene øker inntaket og tar flere ut i lære, men er det nok? I privat sektor er det fortsatt stor mangel på lærlingplasser, poengterer Robin Bratlie, som er elev i barne- og ungdomsarbeiderfag ved Malakoff videregående skole i Moss.

Medelev Charlotte Sjølie i helse- og sosialfag deler bekymringen.

– Jeg tenkte ikke over problemstillingen med få lærlingplasser da jeg søkte, men det har vært en bekymring etterpå. Jeg må ta allmennfaglig påbygning hvis jeg ikke får læreplass, men det jeg ønsker er jo å jobbe og bruke faget mitt, sier hun.

LO og NHO: – Offensivt

Regiondirektør Nina Solli i NHO roser kommunene for å ta sin del av ansvaret.

– Jeg synes dette er ganske offensivt av kommunene, der er vi enige med LO. De tradisjonelt gode private lærebedriftene har gjerne ti prosent lærlinger i staben, sier Solli.

Distriktssekretær Ulf Lervik i LO Østfold mener kommunenes opptrapping er en stor forbedring.

– Tidligere har kommunene hengt litt etter, så dette er bra. Fortsatt er behovet selvsagt størst i privat sektor. Men den som virkelig trenger et spark bak, er staten. Forsvaret er flinke, men andre etater kan godt skjerpe seg, mener Lervik.

Moss har i dag litt over målet om én lærling per 1.000 innbyggere. Ordføreren ser for seg å øke utover de to største områdene, helse og sosial og barne- og ungdomsarbeiderfag. Mulighetene kommunalt er mange, mener Pettersen.

– Jeg har yrkesfaglig bakgrunn selv, har vært lærling og gleder meg til å innfri denne avtalen, sier han.

Elin Tvete leder opplæringskomiteen i Østfold fylkeskommune, og er henrykt over avtalen.

– Dette er et verktøy til å presse staten og det private til å være minst like gode, mener hun.

Mer fra Dagsavisen