Nyheter

– Ingen sex uten samtykke

Samfunnets nøkkelpersoner må bidra til å bygge ned tabuer for ofrene, mener ordfører Tage Pettersen, som opplever tidenes respons på sin Facebook-erklæring mot sex uten samtykke.

Bilde 1 av 4

– Jeg har fått et nesten helt sykt antall tilbakemeldinger, og har aldri opplevd så massiv respons på noe av det jeg har delt på min ordførerside på Facebook før, forteller den øverste politiske lederen i Moss, etter at han søndag gikk ut med et svært tydelig holdningsbudskap om voldtekt, i likhet med ordføreren i Horten:

«I Moss har vi ikke sex uten samtykke! Dette burde vært en selvfølgelighet. Dessverre har enkelte sådd tvil om dette. En høyesterettsadvokat har uttalt at «voldtekt kan være en kort utskeielse», at «enkelte voldtekter er mindre alvorlige enn andre» og «at menn gjør bruk av sine ekteskapelige rettigheter». Dette er uakseptable uttalelser. Kjære alle unge gutter, voksne og eldre menn. Dette gjelder ikke i Moss. Jenter skal behandles med respekt. Alltid!», skrev Pettersen i innlegget, som i går ettermiddag var likt 744 ganger, delt 80 ganger og gitt mer enn 20 skriftlige støtteerklæringer.

Halvparten anmelder ikke

Ved voldtektsmottaket for Østfold i Fredrikstad oppleves det at mange voldtektsofre ikke politianmelder overgrepene som et stort problem.

– På landsbasis dropper cirka halvparten å anmelde, mens det hos oss siden 2008 har vært snakk om rundt 40 prosent. Noen frykter påkjenningen av å «stå i det» gjennom en lang rettsprosess, mange fordi de vet at anmeldelsen kanskje ikke engang ender i retten, sier leder for voldtektsmottaket, Ann Helen Lomsdalen.

Ifølge tall Riksadvokaten har gitt til VG, ender nær en tredjedel av disse sakene med frifinnelse.

– Det forsterker ofte følelsen av ikke å bli trodd, eller ikke føle den støtten man forventet, slik mange opplever også i vennekrets man deler med overgriperen. Ofrene føler ofte mye skam og skyldfølelse, forklarer hun.

– Må bryte ned tabuer

Nettopp slike tabuer må brytes ned, mener mosseordføreren.

– Jeg tror det er viktig at vi som er ekstra synlige i samfunnet, som ordførere, menighetsledere og eksempelvis idretts- og frivillighetsledere, fremmer slike budskap på en tydelig måte. Et overveldende flertall er sikkert enig med meg i at det jeg skriver bør være en selvfølgelighet. Likevel tror jeg responsen viser at det også er et stort behov for tydeliggjøring, sier han.

Pettersen får støtte fra de tre andre ordførerne i Mosseregionen. Råde-ordfører René Rafshol har delt den samme teksten, og også han har fått solid respons.

– Et nei er et nei, og så må gutter og menn i tillegg forstå situasjoner der jenter ikke er i stand til å si nei. Vi trenger å jobbe holdningsskapende både hjemme og i skolen, og ved at samfunnet reagerer som det gjør ved å ta avstand fra overgrep, mener han.

– Dette er holdninger vi må lære våre barn, og det handler først og fremst om menns holdninger. Sex uten samtykke er ikke akseptabelt, sier Våler-ordfører Reidar Kaabbel.

Rygge-ordfører Inger-Lise Skartlien synes ikke det er greit at voldtektsofre får spørsmål om hva slags klær de hadde på seg eller hvordan de oppførte seg før de ble voldtatt.

– Det er ikke slik at det å bli med på nachspiel er samtykke til sex. Man må alltid be om lov, formaner hun.

Mer fra Dagsavisen