Nyheter

Ikke alle hjem er like

– Det viktigste er at foreldrene er positive til leksene og setter av god tid, sier Anita Osviks råd nå når skolen er i gang igjen.

Hvem: Anita Osvik (43)

Hva: Avdelingsleder for 1.–2. klasse og SFO på Bytårnet skole

Hvorfor: Skolen er i gang og barna trenger leksehjelp.

Skolestart er leksestart, ikke bare for barna. Hvilke råd har du til foreldre som nå skal sette seg ned med poden?

– Det viktigste er at foreldrene er positive til leksene og setter av god tid. Det er alfa og omega. De må ikke tenke «Å, nå må vi gjøre det igjen». Hva god tid er avhenger av barnet og hvordan det lærer, her er det store forskjeller. Noen barn synes lekser er topp, andre synes det er pyton. Min erfaring er at man må sette av tid bare til leksejobbing, ikke gjøre alt annet i tillegg. Vi må være tilgjengelige.

Hva om foreldrene synes leksene er vanskelige?

– Da er det viktig å ta kontakt med skolen. Det er lav terskel for å snakke med læreren om leksene. Da får foreldrene hjelp. Læreren kan for eksempel snakke om de ulike lærebøkene og gi gode tips.

Er det noen fag foreldrene synes er vanskeligere enn andre?

– Matte. Det er en iboende frykt for matte hos mange. De husker ikke hvordan de setter opp en brøk, hvordan gangetabellen går og så videre. Selv har jeg på foreldremøte hatt et lite delingskurs, fordi jeg vet at foreldrene synes det er vanskelig og framgangsmåtene er så forskjellige.

Noen barn får mye hjelp og andre mindre. Hvor stor betydning har det for skolehverdagen?

– Det har kjempestor betydning. Ungene vil så gjerne komme på skolen og ha gjort dem. Det er ingen god følelse for elevene når vi går gjennom lekser de ikke har gjort. Spesielt de minste synes det er leit. Leksene er jo en repetisjon av det vi jobber med på skolen, så de henger mye bedre med i undervisningen når leksene er gjort. Men alle elever er ikke like, og jeg tror vi lærere må tilpasse oss noen ganger, ikke alle hjem er like. Noen elever er tospråklige, og foreldrene synes kanskje det er vanskelig å forstå oppgavene. Vi lærere må se an situasjonen. Jeg har hatt elever som strever fælt med matte, men er gode i engelsk. Da må vi prøve å tilpasse leksene slik at de klarer begge deler.

Skolestart oppleves svært forskjellig. Noen gleder seg, mens andre gruer seg veldig. Hvilke råd har du til foreldrene her?

– Vær positiv til skolen! Vis interesse. Møt opp på foreldremøtene og vær aktive. Inviter venner hjem, for det sosiale er viktig. Ha en god dialog med skolen og husk at det er lav terskel for å si ifra. Få ungene til å forstå at du som voksen mener skolen er viktig.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg leste nettopp ferdig «Et helt halvt år». Den var personlig og fin.

Hvem var din barndomshelt?

– Å, jeg leste Sølvpilen som liten, så det må være indianerjenta Månestråle.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det er at jeg ofte sier «ja», og så angrer litt etterpå fordi jeg ikke har tid. Det er en god og litt slitsom egenskap.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Det må være for rettferdighet.

Er det noe du angrer på?

– Ja, jeg har en bitte liten tatovering på skulderen som jeg angrer på. Men egentlig tenker jeg at man ikke skal angre, man må gå videre.

Mer fra Dagsavisen