Nyheter

Har staket ut en ny kurs

Med vonde soldatminner tyngende, kastet Kenneth Mesøy (52) loss – og døpte seilskuta «Ny kurs».

Bilde 1 av 12

Etter mange år i stressende jobber, mellomlederstillinger og hektisk møtevirksomhet i trange rom med mange mennesker, fikk den tidligere Libanon-soldaten til slutt nok av tankene som gnagde og de vonde krigsopplevelsene som ikke ville slippe taket.

– Jeg hadde ikke mer å gi, erkjenner han.

Flyttet ut i båten

Det var da mossingen Kenneth Mesøy, for halvannet år siden, gikk til innkjøp av seilbåten som i dag er blitt hans redningsbøye. Den skulle han pusse opp og lære seg å seile. Han flyttet inn i båten. Trengte å snu livet litt på hodet, og rett og slett stake ut en ny kurs. Det var slik han kom på navnet også.

– Det er jo tradisjon å døpe større båter, og jeg ønsket at navnet skulle dekke litt av tanken bak kjøpet. Samtidig handler det jo om noe man ofte gjør når man er ute og seiler. Nå er den registrert i Skipsregisteret med navnet «Ny kurs», og da jeg gjorde det var det faktisk ingen andre båter i Norge som bar det samme navnet, forteller han, og suger inn sjølufta mellom solstrålene som baker over Søly båthavn på Jeløy.

God fantasi

Forsikringsselskapet If har i samarbeid med Småbåtregisteret laget en søkbar liste over Norges mest populære båtnavn. Båtnavnlista består av nesten 80.000 navn på båter i Norge. Over 35.000 av navnene er unike. Alle båtnavn er hentet fra Småbåtregisteret.

Nordmenn har god fantasi når de gir båten navn. Humor er et populært virkemiddel. «Kong Kurs IV», «Mot Fruens Vilje» og «Synkfrid» er til å trekke på smilebåndet av. Det er også selvironiske båtnavn som «Pengesluk», «Plunder og Heft II» og «Badebalja».

– Det er flott at båter har morsomme navn som er lette å huske, men det gjør det enda enklere å finne eieren av båten om den er meldt inn i Småbåtregisteret. Dette er svært viktig hvis noen finner en båt som driver i sjøen uten folk oppi, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

I Moss fant vi etter en liten rundtur i havnene navn som humoristiske «Rabbagast», patriotiske «Miss Moss» og norgesfavoritten «Flipper» (se fakta). Ekteparet Jan Klausen og Gretha Hanseker har døpt sin seilbåt «Medusa».

– Det betyr uregjerlig kvinnfolk. Og vi kunne ikke seile, så vi regnet med at vi ville få litt å hanskes med, humrer de to.

– Kan anbefales

For Kenneth Mesøy ble symbolikkbruken i båtnavnet langt mer betydningsfull.

– Båten åpnet opp for en helt annen måte å se livet på, og dette livet kan jeg virkelig anbefale andre. Å bo i båt fører med seg så mye av gode verdier. Du finner en ro og harmoni på havet som passer meg bra. Og så handler det litt om å ta en ny utfordring, forteller Mesøy.

Han legger ikke skjul på at det var svært tøft å møte krigsherjede Libanon som ung soldat på 80-tallet – ei heller at det bød på store utfordringer å komme hjem som ung veteran.

– Det ble noen utfordringer i kjølvannet av det jeg hadde opplevd. Det har kostet litt, forteller han, og ber pent om å få rose helsevesenet han har hatt i ryggen i mange år.

– De gir seg aldri, og jeg har hatt et sterkt apparat i ryggen her i Moss – både i psykiatrien og ved sykehuset, sier han.

Selv om Kenneth Mesøy fortsatt strever med tankene, er han i ferd med å få det bedre. Foruten seilbåten, engasjerer han seg også for norske krigsveteraners rettigheter og gir støtte til dem som sliter slik han selv har gjort. Han planlegger å bo i båten i mange år. På havet håper han å legge igjen den tunge lasten.

– Jeg tok grep selv og det har fungert bra for meg. Nå har jeg en god plan for veien videre. Før var alt på sporet, du skjønner? Mens nå er jeg fri, slutter han.

Mer fra Dagsavisen