Nyheter

– For tynt om salg

En klar innstilling om salg av 20 eiendommer i Nyquistbyen ble overraskende trukket fra Moss bystyres sakskart i mandagens møte.

Innstillingen var vedtatt i formannskapet, og der var det ingen som stilte spørsmål om lovligheten av vedtaket. Etter formannskapsmøtet har det tydeligvis skjedd noe, og da gruppeleder Hanne Tollerud (Ap) foreslo å trekke saken, fikk hun fikk et enstemmig bystyre med seg. Uten debatt.

I gråsonen

Det viste seg at formannskapet hadde vedtatt å bruke pengene fra eiendomssalget til å styrke egenkapitalen i selskapet Sjøsiden AS, der Moss kommune og Rom Eiendom er aksjeeiere. Det er i gråsonen av loven, siden Moss kommunes kjøp av eiendommene er lånefinansiert.

– Ja, vi ønsket en kvalitetssikring av lovligheten når det gjelder forvaltning av salgssummen. Vi er blitt usikre på om pengene kan brukes som egenkapital i Sjøsiden Moss AS. Begrunnelsen og innstillingen virker litt tynn, og derfor ønsket vi en ny behandling, sier Hanne Tollerud.

– Er Ap uenig i den enstemmige innstillingen fra formannskapet?

– Nei. Vi støtter forslaget. Men siden kjøpet av 20 eiendommer i Nyquistbyen er lånefinansiert, må vi sikre det endelige vedtaket, slik at det ikke begås noen formelle feil.

Daglig leder Bengt Olimb i MKEiendom forteller at selskapet har sjekket lovligheten med revisor. Men jeg er usikker på om politikerne har fått med seg at vi har foreslått at pengene fra eiendomssalget skal inn på et fond.

– Hvorfor er det viktig?

– Hvis vi nedbetaler på Moss kommunes låneportefølje, vil ikke Moss kommune få lån til et slikt innskudd på egenkapitalen i Sjøsiden Moss AS.

Ny verdivurdering

– Hensikten med et fond er å avsette pengene inntil vi trenger dem. All vesentlig bruk av et fond skal også godkjennes av bystyret. Da kan politikerne senere velge å nedbetale lån, investere i noe annet eller bruke pengene til å utvikle området gjennom Sjøsiden Moss AS, sier Bengt Olimb.

De 20 eiendommene ble kjøpt for til sammen 33 millioner kroner, hovedsakelig i tidsrommet 2001–2003. Når eiendommene nå skal selges til Jernbaneverket for å gi plass til ny jernbanetrasé, må det gjøres en ny verdivurdering. Daglig leder Bengt Olimb i MKEiendom forteller at prinsippene for verdivurderingen ble avtalt mellom Moss kommune, Jernbaneverket og Statens vegvesen så tidlig som i 2003. Der står det: «Dersom det fra Statistisk sentralbyrås materiale viser seg at prisnivået har endret seg mer enn 10 prosent i den perioden Moss kommune har vært eier av en eiendom, skal betalingen ved videresalg heves med den reelle prosentvise stigningen».

– Det er vanskelig å markedssette en riktig takst når det ikke har vært reell omsetning de siste ti årene på grunn av usikkerhet om områdets framtid. Men både JBV og MKEiendom vil stille med hver sin takstmann, for å komme fram til den reelle taksten, sier Bengt Olimb.

Mer fra Dagsavisen