Nyheter

Den tragiske helten

Datidens klovn, nåtidens helt. Ikke alle var like fornøyd med at en dansk prins som likte teater ga oss den norske grunnloven.

Bilde 1 av 2

I kveld gjester forfatter og historiker Mona Ringvej House of Foundation for å snakke om sin nye bok, «Christian Frederiks tapte rike». Hun ser den danske prinsens opphold i Norge i årene 1813 og 1814 som en gresk tragedie.

– For mange norske historikere, særlig på 1800-tallet, var det vanskelig å akseptere at en dansk prins som spilte teater skulle være drivkraften bak den norske grunnloven. De slet med å plassere ham. En slik person måtte jo være en helt, men han var ikke en helt etter de moralske ideene vi hadde da. Han fylte ikke den stereotypiske «mann og kriger»-rollen, forklarer forfatteren.

Den viktigste brikken

I disse dager feirer Moss Christian Frederik-dagene. Byen har også en statue av mannen som sørget for at Mossekonvensjonen ble en realitet foran Mossefossen, avduket av Kong Harald i 1995. Den danske prinsen har med andre ord en høy stjerne i byen.

– Moss er kanskje det eneste stedet hvor han blir skikkelig verdsatt. Han er omgitt av så utrolig mange moralske vurderinger om hvorvidt han var en feiging eller dåsemikkel. De har kommet i veien for den historiske vurderingen av hva han betydde for landet. Det er vanskelig å tenke seg at grunnloven hadde blitt slik den ble uten ham, sier Ringvej.

Hun tror kritikerne på den tida også undervurderte ham som person.

– Noen vil minimere hans betydning, men de fleste var enige i at han var begavet. Det mange kanskje ikke innser, er at han kunne slå knockout på de fleste. Han var litt tøffere enn hva folk tror, sier forfatteren.

Hun har forsket på gresk historie og ser mange paralleller.

– Tragiske helter er ikke nødvendigvis idealer, men mennesker som forfølger et prosjekt. De lykkes langt på vei, men så faller de på grunn av deres karakter, forteller hun.

Vår egen revolusjon

Bokbadet ledes av den mossebosatte historikeren og forfatteren Åsmund Svendsen. Han mener historien om Christian Frederik og Mossekonvensjonen er Norges versjon av den amerikanske uavhengighetskrigen eller den franske revolusjonen.

– Den historien som vi i Moss vedlikeholder er i samme kategori som invasjonen av Norge den 9. april 1940, Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814 og historien om Olav den hellige. Dette er en av de viktigste historiene som det norske samfunnet kan fortelle om seg selv og verden, sier han.

Nettopp derfor mener han det er viktig å gjenfortelle den.

– Moss har gjort en veldig god jobb med å holde den historien levende. All ære til dem som står på for å vedlikeholde det som er en klassisk norsk historiefortelling, sier han.

Samtidig bør vi være forsiktige med å hedre Christian Frederik altfor ukritisk, mener han.

– Noen ganger har vi kanskje en tendens her i byen til å gjøre ham altfor endimensjonal. Vi må huske at han var en fyrste og politiker. En helt som er ren og pen er en uinteressant helt. Han var ingen av delene.

Mer fra Dagsavisen