Nyheter

40 ansatte kan puste lettet ut

Orkla går ikke videre med planene om å flagge ut ketsjup-produksjonen til Sverige.

Bilde 1 av 4

Av Paul Norberg og Marie De Rosa

Dermed kan de 80 ansatte ved Idun-fabrikken i Rygge puste lettet ut.

Det var i slutten av mars at Orkla gikk ut med planene om å smelte to Rygge-fabrikker til én og samtidig flytte Iduns ketsjup-, sennep- og dressingproduksjon til Sverige. Minst 40 ansatte stod i fare for å miste jobben. Nå har styret i Orkla snudd. 

Etter en intensjonsbeslutning har vi mulighet til å involvere langt flere i arbeidet med å kvalitetssikre hvert enkelt forhold som er viktig før vi fatter en endelig beslutning. Når resultatet fra dette arbeidet nå foreligger, har styret ut fra en totalvurdering vedtatt å ikke gå videre med planene om restrukturering av Rygge-fabrikkene, sier styreleder Atle Vidar Nagel-Johansen i Orkla Foods Norge i en pressemelding.

Styrelederen viser blant annet til at det ikke må gjøres endringer i selskapets fabrikkstruktur hvis det er fare for at leveringsevnen kan bli svekket.

Vi utredet mulighetene for å flytte produksjonen til vår fabrikk i Fågelmara, som produserer ketsjup og dressing for flere land. Vi har kommet frem til at vi ikke ønsker å presse kapasiteten ved fabrikken ytterligere. Det har vært et viktig vurderingspunkt at vi skal være leveringsdyktige overfor kunder og forbrukere, sier Nagel-Johansen.

Orkla Foods Norge har to fabrikker i Rygge – Idun Rygge og Nora Rygge. Medarbeiderne ble informert om vedtaket i et allmøte i dag.

Det vil nå startes et arbeid for å se på hvordan produksjonen ved fabrikkene i Rygge kan effektiviseres ytterligere for å styrke konkurransekraften, melder Orkla.

De ansatte jubler

Jubelen stod i taket da de ansatte i lunsjpausen mottok nyheten om at Sverige-planene er skrinlagt, forteller hovedtillitsvalgt Janne Halvorsen ved de to Orkla-fabrikkene i Rygge.

Ikke et øye var tørt, sier hun.

Jeg er glad for at vi kjørt en saklig prosess fra fagbevegelsens side. Vi har vært nøye med å argumentere for hvorfor det er feil å flytte produksjonen, og vi har vært beviste på å unngå «skittkasting». Bedriftsklubben er innstilt på å delta konstruktivt i den videre prosessen med å effektivisere driften, sier Halvorsen.

Hun håper Orkla vil benytte anledningen til å investere ytterligere i bedriften framover.

Orkla har tidligere utviklet en del planer for videre drift av Idun i Rygge, men disse planene er blitt liggende på vent mens debatten om flytting til Sverige har pågått. Nå kan disse planene trekkes fram igjen, og dermed får vi en ny giv lokalt, sier Halvorsen, som nå vil bruke erfaringene fra Rygge-kampen til å sikre arbeidsplasser andre steder i landet.

Distriktssekretær UIf Lervik i Østfold LO var raskt ute med blomster til de tillitsvalgte på Idun-fabrikken. Flyttebeslutningen var et alvorlig tillitsbrudd overfor den norske modellen, mener han.

Fagbevegelsen har valgt å være moderate i tariffkravene for å sikre arbeidsplassene i Norge, og svaret fra Orkla var nedleggelse av bedrifter som er med på å sikre konsernet stor lønnsomhet. Orkla vil nok aldri innrømme det; men det er ganske klart at den brede, solide og saklige mobiliseringen mot Idunflyttingen har vært sterkt medvirkende til at konsernet har snudd. Nå skal vi ta med oss disse erfaringene inn i kampen for å få fjernet flyseteavgiften. De tillitsvalgte ved Idun har vist oss at vi aldri må gi opp, og nå er de viktig å fortsette kampen for å sikre de 1.000 arbeidsplassene som står i fare ved en nedleggelse av flyplassen på Rygge, sier Lervik.

Også LO-nestleder Tor-Arne Solbakken og Ap-nestleder og tidligere næringsminister Trond Giske (Ap) har gitt uttrykk for at Orklas utflaggingsplaner bryter med den norske modellen.

Lettet ordfører

Det er deilig å se at det er mulig å påvirke også store konsern, sier Rygge-ordfører Inger-Lise Skartlien (Ap).

Hun fremhever at både tillitsvalgte, øvrige ansatte, fagbevegelsen og flere politikere har belyst konsekvensene av en flytting til Sverige.

Nå ser vi framover, og kommunen er svært opptatt av å legge til rette for at Orklas bedrifter skal få utvikle videre i Rygge  Vi ønsker en dialog med Orkla om rammebetingelser og hvordan vi kan legge til rette for videre, effektiv drift av Idun, sier Skartlien til Moss Dagblad.

Samlet til demonstrasjon 

For en drøy uke siden var ansatte, politikere og andre engasjerte Idun-tilhengere samlet i Rygge for å demonstrere mot flytteplanene. Stortingsrepresentant Stein Eirik Lauvås (Ap) fra Østfold benyttet anledningen til å komme med en klar oppfordring til styreleder Stein Erik Hagen i Orkla:

– Mitt viktigste budskap til styrelederen i Orkla er: Stein Erik Hagen, tenk deg om! Du kan sørge for at saken forsvinner fra styrebordet. Dere sitter på en merkevare som har god klang i hele Østfold og landet for øvrig, men er nå i ferd med å rive ned det omdømmet. Det er lite tillitvekkende, og slikt vil vi ikke se fra et av våre største industrikonsern. Bare ett ord er dekkende, og det er skammelig, tordnet Lauvås.
Lauvås' stortingskollega Svein Roald Hansen (Ap) tror presset mot Orkla har nyttet:

Konsernet har nok vært redd for at merkevaren deres skulle bli svekket ved å gjennomføre en utflytting til Sverige. På den måten har nok presset vært nyttig. Og det viser at det nytter å slåss, sier Hansen.

Kommunikasjonsdirektør Orkla Foods Norge, Dag Olav Stokken, vil ikke innrømme at det sterke presset fra opinionen har påvirket styrets beslutning.

Beslutningen er et ledd i Orklas strukturprosjekt, og det er økonomiske og logistikkmessige forhold som har ført til at vi ikke går videre med intensjonsvedtaket om å flytte bedriften til Sverige, sier Stokken.

Hva innebærer det at dere skal effektivisere driften ytterligere?

Vi er hele tiden nødt til å se hvordan vi kan øke produksjonen og gjøre produksjonsprosessene mer effektive.

Betyr det at det er planer om nedbemanning ved Idun?

Vi kan aldri love at det ikke blir nedbemanninger ved noen av våre anlegg. Men nå skal vi først og fremst se på fremtidige løsninger for bedriften, og vi har ingen plan B. Flytteplanene er kansellert, sier Stokken.

Møtte næringsministeren

Næringsminister Monica Mæland (H) møtte for et par uker siden representanter fra de to LO-forbundene Industri Energi og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

– Vi kommer til be å næringsministeren om å ta en alvorsprat med Orkla, sa nestleder Frode Alfheim i Industri Energi til NTB før møtet.
Mæland var imidlertid tydelig på at hun ikke ønsket å gripe inn overfor Orkla.
– Regjeringen følger situasjonen i industrien nært. Jeg kan imidlertid ikke gripe inn i bedrifters strategiske vurderinger. Jeg må ha tillit til at Orkla treffer forsvarlige beslutninger, og er opptatt av å skape trygge, langsiktige arbeidsplasser og verdiskaping i Norge, skrev hun i en e-post til Moss Dagblad da.

Mer fra Dagsavisen